Deizm Yanılgıları

 


Deizm 7 Bölüm:  Deizme Göre Yaratıcı Kendini Tanıtmak İstemiyor mu? Bir Yaratıcı Düşünün Nimetlerini Veriyor Ve Bunca Nimeti Kim Verdi Sorusunu Cevapsız Bırakıyor ?


Şimdi Deist Olan Kişiye Diyoruz Ki:  Bu Âlemdeki Her Bir Varlık, İlahi Bir Kitap Hükmünde Olup, Sahibinin Çok İsim Ve Sıfatlarını Kendinde Okutmaktadır. Şimdi Dilersen Bir Çiçeği Beraber Okuyalım. Bu Okumakla Anla Ki, Yaratıcımız Her Bir Varlığı Bir Kitap Gibi Yaratmış Ve Çoğu İsimlerini Bu Kitaplarda Yazmış.

Bu Çiçek Yoktan Yaratılması Cihetiyle, Allah'ın HâlikMübdi Ve Mucid İsimlerini Gösterir. Güzelliğiyle Mücemmil İsmini; Ziynetiyle Müzeyyin İsmini Gösterir.Mükemmelen Rızıklanması Ve İhtiyacının Karşılanmasıyla RezzakMukit Ve Vehhab İsimlerini Gösterir.Rengiyle Mülevvin İsmini; Suretiyle Musavvir İsmini Gösterir.Kendisine Takılan Hikmetlerle Hakîm İsmini; Bütün Programının Tohumunda Yazılmasıyla Hafiz İsmini Gösterir.Hayatıyla Muhyi İsmini, Ölümüyle Mümit İsmini Gösterir.Sanatıyla Sâni İsmini, Yavaş Yavaş Kemal Bulmasıyla Mükemmil İsmini Gösterir.Çiçek Olup Açmasıyla Fettah İsmini, Şekilden Şekile Girmesiyle Muhavvil İsmini Gösterir.

Bu Çiçeği Yapan Elbette Bilecek, Bununla Âlim İsmini Ve Gücü Her Şeye Yetecek, Bununla Kadir İsmini Gösterir. Daha Bunlar Gibi Onlarca İsmi Gösterir. Âdeta Bu Çiçek, Esma-İ Hüsnanın Bir Kitabıdır, Tezgâhıdır Ve Aynasıdır. Biz Uzun Kaçmasın Diye Bu Kitabı Daha Fazla Okumuyoruz. Yoksa Hakkıyla Okumaya Kalksak Üzerinde Saatlerce Konuşulur. Malumdur Ki, Bir Kitap Anlaşılmaz Olsa, Onu İzah Edecek, Anlayacak Birisi Gerekir. Eğer Hem Kitap Anlaşılmaz Hem De Açıklayacak Biri Olmazsa, Kitabın Yazılması Boşuna Olur.

Biraz Önceki Tefekkürümüzden Anladın Ki, Her Varlık Bir Kitaptır. Ancak Bizler Bu Kitabın Yazılarını Okuyamıyoruz. Belki De Sen Biraz Önce Anlattıklarımızı İlk Defa Duymuşsundur. Şimdi Sana Sorumuz Şu:  Bu Varlık Kitaplarının Üzerindeki Yazıları Bize Kim Okuyacak, Kim Ders Verecek?  Akıl Bu Yazıları Tek Başına Keşfedemez. Madem Keşfedemez, O Hâlde Bu Yazıları Bize Okuyacak Ve Ders Verecek Peygamberler Lazımdır.

Yol İki: Ya Peygamberler Gönderilecek Ve Peygamberler Varlık Kitapları Üzerinde Yazılan İlahi İsim Ve Sıfatları Ve Diğer Yazıları Bize Okuyacak. Ya Da Bu Kitaplardaki Yazılar Okunmadan Öylece Kalacak.

- Sence Allah Hangisini Tercih Eder?

 Yazmış Olduğu Kitapların Okunmadan Kalmasına Razı Olur Mu Ve Hikmeti Müsaade Eder Mi?

- Eğer Okutmayacak Olsaydı, Varlıkları Böyle Kitap Hükmünde Yaratır Mıydı?

- Hem Allah'a Bir Peygamber Göndermek Ve Kitap İndirmek Zor Mudur Ki, Bu Kitapları Muallimsiz Bıraksın Ve Manasızlığa Mahkûm Etsin?

Bak, Biraz Önce Bir Çiçeği Bir Parça Okuduk. Ama Muhtemelen Sen Böyle Bir Okumayı Daha Önce Hiç Yapmamışsındır.PBunun Sebebi, Senin, Bir Peygamberin Dersini Dinlememen; Bizimse Bir Peygamberin Dersini Dinlememiz Ve Ona İman Etmemizdir. Bize Böyle Okumayı Hz. Muhammed (Asm) Ve Ona İndirilen Kur'an Öğretti. Eğer Onun Dersine Kulak Vermeseydik, Biz De Senin Gibi Çiçeği Basit Bir Varlık Zannederdik. Sadece Dış Güzelliğine Bakar Ve Koklar Geçerdik. Ama Gördün Ki, Çiçek Sadece Çiçek Değilmiş, İlahi Bir Kitap Ve Şiir Gibiymiş. Madem Her Bir Çiçek Ve Her Bir Varlık Böyle Bir Kitaptır; Üzerinde Çok İlahi İsimler Ve Sıfatlar Yazılmış; Elbette Bu Kitaplardaki Yazıları Bizlere Ders Verecek Muallimler Gerekir. Bu Muallimler De Peygamberledir. Peygamberlerin Gönderilmesi, Varlık Kitaplarının Varlığı Kadar Katidir.

 

Deizm 8 Bölüm : Deizme Göre İnsan Cevapsız Sorularla Baş Başa Bırakılmıştır .




Şimdi Deist Olan Kişiye Bazı Sorular Soracağız:

- İnsan Nereden Geliyor, Nereye Gidiyor Ve Kimdir?
- Bu Âlem Niçin Yaratıldı?
- Bu Âlemin Sahibi Olan Zat Bizden Ne İstiyor?
- Bizlere Verilen Bu Kadar Duygu Ve Cihazlar Nedendir?
- Bize Verdiği Nimetler Karşılığında Ona Nasıl Şükretmeliyiz Ve Kendimizi Ona Nasıl Sevdirmeliyiz?
- Varlıklar Niçin Böyle Nakış Nakış Süslenmiş; Her Biri Farklı Renklere Boyanmış Ve Her Birine Farklı Suretler Verilmiş?
- Bunca Masraf Yapılan Varlıklar, Niçin Birkaç Gün Ya Da Birkaç Hafta Sonra Ölüyor. Bunca Masrafa Yazık Değil Mi?
- Şu Âlemde Sürekli Bir Tazelenmek Var. Gelen Durmuyor Hemen Gidiyor Ve Yerine Bir Başkası Geliyor. Bunun Sebebi Nedir?
- Şu Âlemin Merhamet Sahibi Olan Yaratıcısı; Musibetlere, Hastalıklara Ve Diğer Belalara Niçin Müsaade Ediyor?
- Ölümden Sonra Ne Var?...

Daha Bunlar Gibi Onlarca Soru Sorabiliriz. Bu Soruların Cevabını Akıl Bulamaz. Bulsa Da Doğruluğunu İspat Edemez. Doğru Cevapları Bize Ancak, Vahye Mazhar Peygamberler Verebilir.

Şimdi Şunu Bir Düşün: Bize Merhametiyle Muamele Eden Yaratıcımız, Bu Soruların İçimizi Kemirmesine Ve Her An Bizi Meşgul Etmesine Müsaade Eder Mi? Eğer Ederse Niçin Eder? Peygamber Göndermek O'na Zor Mudur Ki, Bizi Böyle Cevapsız Sorularla Baş Başa Bırakıp, Aklımızı Sürekli Bu Sorularla Meşgul Etsin? Yok, Hiç Senin İnandığın Gibi Değil. Bizi Hiç De Bu Sorularla Baş Başa Bırakmaz, Aklımızı Ve Fikrimizi Onlarla Meşgul Etmez. Peygamberlerini Gönderir, Kitaplarını İndirir Ve Merak Ettiğimiz Her Sorunun Cevabını Bizlere Öğretir. Öğretmesi, O'nun Rahmetinin, Adaletinin Ve Hikmetinin Gereğidir.