Domuz Eti Haramdır Peki Neden ?
Bismillahirrahmanirrahim : Bir
Şeyin Helal Veya Haram Olmasını Belirleyen Allah’tır !... Domuz Etinin Haram
Olmasının Tek Ve Birinci Nedeni Bizzat
Cenab-I Hakkın Domuz Etini Haram Kılması İle Alakalıdır !... Bu Da İnsanlar
İçin Bir Sınavdır !... Ama Domuzun
Sınavı Değildir. Domuzda Allah’ın Yarattığı Bir Varlık Olup Domuzu Da
Yaratan Allah’tır !... Allah’ın Yaratmış Olduğu Her Varlık Yaratma Sanatıdır
!... Yaratma Sanatı Olan Bir Hiçbir Varlık Pis Veya Kötü Değildir ! … Domuzun
Kıskanç Olmaması Veya Domuzun Kendi Pisliğini Yemesi De Domuzu Haram Kılmak İçin
Bir Sebep Belki Olabilir Ama Bu
Müslümanların Kendilerine Sorulduğunda Akli Ve Mantıki Bir Delil Getirmek İçin
Anlatmış Oldukları Bir Cihetini İfade Eder. Buna Karşın Bakılınca; Kıskanç
Olmayan Başta İnsanlar Dahi Olduğu Gibi Başka Hayvanlarda Olabilir Ve Gene Buna
Karşın Tavuklarda Kendi Pisliğini Yerler… Ama Tavuk Helaldir !... Burada Domuzu
Haram Tavuğu Helal Kılan Bizzat Allah’tır!...
İbadetler Ve Haramlar
Tamamıyla Allah’ın İradesine Ve İsteğine Göre Belirleniyor. Bunu Bizim
Sorgulama Veya İtiraz Etmeye Değil Hikmetini Anlamaya Çalışmamız İcap Etmektedir.
Şöyle Ki, Şeriatın İki Çeşit Hükümleri Vardır:
1. Taabbudi Dediğimiz, Yani Hikmeti Bilinmeyen Ve Tamamıyla Allah’ın Emir
Ve Yasağına Bakan Kurallardır.
2. Makulul Mana Dediğimiz, İlahi Emirler Veya Yasaklarda Yatan Hikmetlerin
Araştırılabileceği Kısım.
Meseleye Bu Taraftan Da Bakalım.
Niye Sabah Namazı Dört Rekat Da On Veya Yirmi Rekat Değil?.. Cevap: Allah
Emrettiği İçin!.. Öğle Namazı Allah Tarafından On Rekat Olarak Tayin
Edilmiştir. Bunun Hikmetini Araştırmak Sonuçsuz Olacaktır. Çünkü Allah Öyle
Emretmiştir. Ve Bunun Asıl Ve Net Cevabı Budur. Ama Bazı Şeriat Kuralları
Hikmetle İzah Edilebilir. Ama Hikmetler Asıl Değildir. Asıl Olan Allah’ın Emri
Veya Yasaklamasıdır.
Burada Gene Bize Bir Usül
Öğretilmektedir !...
1.
Öncelikle Bir Şeyin Helal Ve Haram Olmasını
Allah Ve Rasulü Belirler !... Bunu Aklımızdan Çıkarmamalıyız !...
2.
Biz Bu Haram Helal Meselelerinde Öncelikle Bu
Kaideyi Belirtip Sonra Ayrıntılarını Açıklamamız Lazım. Çünkü Bizim İfademiz
Mevcut Bulunan Asra Ve Zamana Ve Coğrafya Ve Mekana Ve Topluma Uygun Olabilir.
Ama Gelecek Asırlarda Biliminde Gelişmesi İle Birlikte Domuzun Üzerinden
Gidecek Olursak Başka Hayvanlarında Kıskanmadığı Ve Tavuk Gibi Başka
Hayvanlarında Kendi Pisliğini Yediğini Öğrendiğimiz Zaman Bunu Anlatamayız. Bu
da İnsanların Şüphelerinin Artmasına Sebep Verir. Bu Yüzden Bir Şey Haramsa
Bizzat Allah Ve Rasulü Haram Dediği İçindir.
3.
Haram Ve Helallerin Hepsi Cenab-ı Hakkında
Yarattığı Varlıklar Ve Şeylerdir. Allah’ın Yaratma Sanatında Asla Kusur
Bulunmaz Veya Çirkinlik !... Fakat
Cenabı Hak Hem Bizi Sınav Etmek Hem de
İnsanların Bulaşık Ellerinin Doğaya Ve Hayvanlara Bulaşması İle Birlikte İnsanlara
Verilecek Zararları Bilen Cenabı Hak Bu Yüzden Gelecek için Ümmet Adına Önemde
Almış Olabilir. Buda Hikmet Ciheti Olabilir.
Mesela, Allah Namazı Niye
Emretmiştir? Buna İstediğiniz Kadar Hatta Ciltlerle Hikmet Ve Gaye Açısından
Cevap Verilebilir. Niye Oruç Tutuyoruz, Hikmetleri Araştırılıp Cevap
Verilebilir. Ama Hikmet Ve Faydalar Allah’ın Emri Yerine Geçemez. Şöyle Ki,
Orucun Bir Hikmeti İnsanların Aç Kalıp, Yokluk İçerisinde Yaşayan İnsanların
Halinden Anlayıp Onlara Şefkatle Yaklaşmalarını Sağlamaktır.
Şimdi Birisi Bunu Esas Tutup “Ben
Daha Fazla Aç Kalıp Daha Fazla Şefkat Hissim Kabarsın Ve Fakirlere Daha Fazla
Yardımda Bulunayım.” Diyebilir. İmsak Vakti Saat 4.00 Olduğu Halde, Bu Adam
Gece Saat 11.00’den Oruca Niyet Edip, Fakat Akşam Vaktine Beş Dakika Kala
Orucunu Açsa Orucu Sahih Olur Mu? Elbette Olmaz. Çünkü Orucun Açılması İçin
Belirli Bir Zaman Var Ve Bu Adam Daha Fazla Aç Kaldığı Halde, Oruç Tutmuş
Olmuyor. Yani Oruçtan Beklenen Hikmet Daha Fazla Yerine Gelmiş, Fakat Allah’ın
İzin Vermediği Bir Zamanda Açtığı İçin Oruç Yerine Gelmemektedir
İşte Kardeşim İslam'ın Tüm Emir Ve Yasaklarına Bu Şekilde Bakmamız Gerekir. Yani Allah Böyle Emretmiş Veya Böyle Yasakladığı İçin Bunu Yapıyoruz. Bunun Hikmetleri Elbette Vardır. Ve Bu Hikmetler Elbette Araştırılır. Bu Da Bir İlim Ve İbadettir. Ama Hikmetler Ve Faydalar Kesinlikle Asıl Değil, Ayrıntıdır.
4. Domuz Etinin Hiçbir Zararı Olmasa Bile, Sırf Allah Emrettiği İçin Biz Onu Yememeliyiz. Zira Yaratıcı Kullarına Yasaklamıştır. Bir Asker Bile Tuğay İçinde Hiçbir Tehlike Olmadığı Halde, Komutanının Emrine Uymak İçin Nöbette Yerini Terk Edemiyor. Yoksa Ceza Yiyecektir. Yerini Terk Etse Hiçbir Zarar Olmayacaktır. Ancak Emre Aykırı Hareket Etmiştir. Bunu Gibi Biz De Yaratıcımızın Emrine Uymakla Mükellefiz. Bununla Beraber, Allah’ın Yasakladığı Her Şeyde Bizim Bir Çok Faydamızın Olduğu Da Gerçektir. Domuz Etinin Haram Olması Da Öyledir. Bugün Bütün İlim Dünyası Onun Zararlı Olduğunu Kabul Etmektedir. Bütün Dezenfekte Çalışmalarına Rağmen Zararından Kurtulmak Mümkün Olmamıştır. Hatta Avrupa Sağlık Örgütü Bu Günlerde Domuz Etinin Bazı Gıdalarda Kullanılmasını Yasaklamayı Düşündüğü Konuşulmaktadır
Kur'ân-I Kerîm'de Beş Âyette Domuzdan Söz Edilir. Âyetler Şöyledir:
"Allah Sizlere Yalnız
Leşi, Kanı, Domuz Etini, Bir De Allah'tan Başkası Adına Kesilenleri Haram
Kıldı." (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) "Leş, Kan, Domuz Eti, Allah'tan
Başkasının Adı Anılarak Kesilen... Hayvanlar Sizin İçin Haram
Kılınmıştır." (Mâide, 5/3) "Ey Muhammed, De Ki: Bana Vahyolunanlar
Arasında, Yiyen Bir Kişinin Yediği Herhangi Bir Şeyin Haram Olduğuna Dair Bir
Hüküm Bulamıyorum. Ancak Leş Veya Akıtılmış Kan, Yahut Domuz Eti Ki Bunlar
Pistir, Yahut Doğru Yoldan Çıkarak, Allah'tan Başkasının Adı Anılarak Kesilen
Hayvanların Yenmesi Haramdır... " (En'âm, 6/145)
Aşağıdaki Âyette De
Domuzun Çirkin Hâline İşaret Edilmiştir.
"...Allah Kime Lânet Eder
Ve Gazabına Uğratırsa Ve Kimlerden De Maymunlar, Domuzlar Ve Tağûta Kullar
Yaparsa, İşte Bunlar, Makamları En Kötü, Yolları Da En Sapık Olanlardır."
(Mâide, 6/60). Câbir B. Abdillah'tan, Allah Rasûlünün Mekke'nin Fethi Yılında
Mekke'de İken Şöyle Buyurduğu Nakledilmiştir: "Şüphesiz Allah Ve Rasûlü
Şarabın, Ölü Hayvan Etinin, Domuzun Ve Putların Alım-Satımını Haram
Kılmıştır." (Buhârî, Büyu', 112; Tecrîd-İ Sarih Tercümesi Vı / 537, 538)
Domuz Eti Diğer Birçok
Dinlerde De Yasaktır. Meselâ Yahudilerin Kitabı Tevrat'ın Tesniye Bölümünde
Yenilmesi Yasak Olan Hayvanlar Sıralanırken Şöyle Denilmektedir: "... Ve
Domuz... Çünkü Tırnaklıdır, Fakat Geviş Getirmez. O Size Murdardır, Bunların
Etinden Yemeyeceksiniz Ve Leşlerine Dokunmayacaksınız." (Tevrat, Tesniye,
Bab, 14/8) Allah İnsanlara Rızıkların Güzel Ve Temiz Olanlarından Yemeyi Ve
Buna Karşılık Da Şükretmeyi Emretmiştir. Helâl Yemek Duânın Ve İbadetin
Kabulüne Sebeptir. Haram Yemek İse Bunların Geri Çevrilmesine Sebep Olur. Allah
Rasûlü Şöyle Buyurmuştur:
"Ey İnsanlar, Şüphesiz
Allah Temizdir, Ancak Temiz Olanı Kabul Eder. Şüphesiz Allah, Müminlere,
Peygamberlere Emrettiği Şeyleri Emretmiştir. Allah Şöyle Buyurmuştur: 'Ey
Peygamberler, Güzel Rızıklardan Yiyin, Sâlih Amel İşleyin, Ben Sizin
Yaptıklarınızı Bilirim.' "(Mü'minûn, 23/51).
Yine Buyurdu: "(Ey
İman Edenler), Size Rızık Olarak Verilenlerin Temiz Olanlarından Yiyiniz."
(Tâhâ, 20/81). Sonra Allah Rasûlü, Uzun Yolculuğa Çıkan, Saçı Başı Karışmış,
Toza Batmış, Ellerini Göğe Kaldırmış, Ey Rabbim, Ey Rabbim. Diye Dua Eden Bir
Adamı Zıkretti: "Bu Kimsenin Yediği Haram, İçtiği Haram, Giydiği Haram,
Haramla Beslenmiş, Duası Nasıl Kabul Olunsun?" (Müslim, Tirmizî, Ahmed B.
Hanbel)
Âyette Şöyle
Buyrulur:
"O, Pis Olan Bütün
Şeyleri İnsanlara Haram Kılar." (El-Â'râf, 7/157)u Domuz Etinin İnsana
Zararlı Olduğu Tıp Tarafından Da Ortaya Konulmuştur. Doktor Glen Shepherd,
Washington Post Gazetesinin 31 Mayıs 1952 Tarihli Nüshasında Yazdığı Bir
Makalede Bu Konuda Özetle Şunları Yazmıştır: Abd Ve Kanada'da Yaşayan
İnsanların 1/6'nin Adalelerinde, Trişinli Domuz Eti Yedikleri İçin, Trişin
Kurtları Vardır. Bunların Çoğunda Hastalık Arazı Görülmez. Yavaş Yavaş
İyileşir, Bazıları Da Ölür. Bir Kısmının Sol Tarafı Felç Olur. Hepsi De
Dikkatsizce Domuz Eti Yemişlerdir. Bu Hastalığın Bağışıklık Ve Tedavisi Yoktur.
Ne Antibiyotikler, Ne De Diğer İlaç Ve Aşılar Bu Küçük Ve Öldürücü Kurda Tesir
Etmez. Tek Çare Bu Mikrobun Bulaşmasını Önlemektir... Trişinlerin Sebep Olduğu
Hastalığın Belirtileri Elliden Fazla Hastalığın Belirtilerine Benzer. Etleri
Tuzlama Ve Tütsüleme Gibi Metotlar Trişinleri Öldürmez. Mezbaha Kontrolleri De
Trişinli Etleri Teşhis İçin Yeterli Değildir."
Bu Konuda Birçok Araştırıcılar
Domuz Eti Yemeğe Devam Etmenin İnsandaki Kıskançlık Duygusunu Zayıflattığını
Söylerler. Çünkü Hayvanlar İçinde Dişisini Kıskanmayan Tek Hayvan Domuzdur.
Diğer Yandan Beslendiği Yerde Her Türlü Pisliği Yediği İçin, Çevreye Hoş
Olmayan Bir Koku Yayar Ve Eti, Proteindeki Kimyevî Maddeler Bakımından Düşük
Değerdedir. Domuz Etinin Trişin Kurdundan Temizlenmesi Fennî Bakımdan İmkansız
Görülmüştür. Yeryüzünün Hıfzısıhha Otoritelerinden Prof. Hirş Bunu Açıkça
Belirtmiştir.
İşte Tıbbın Bir Kısım
Zararlarını Ortaya Koyduğu Domuz Etini Yemek Önceki Bazı Dinlerde Yasaklandığı
Gibi İslâm'da Da Yasaklanmıştır. (Tecrîd-İ Sarîh Tercümesi, Vıı, 537 Vd.; Yusuf
El-Kardâvî, İslâm'da Helal Ve Haram, Terc. Mustafa Varlı, Ankara 1970, 50-53)
Domuz Etinin Haram
Kılınmasının Hikmetleri Nelerdir ?
İmtihanın Gereği
Bir Şeyin Helal Veya Haram
Olması, Allah'ın Emrine Tabidir. Allah Bir Şeye "Helal" Derse Helal,
"Haram" Derse Haram Olur. Yani Din Bir İmtihandır, İnsanlara Yapılan
Bir Tekliftir. Cenab-I Hak, Cennete Layık Bir Duruma Getirmek İçin, İnsanları
İmtihana Tabi Tutuyor. Bu Sebeple, Bazı Emir Ve Yasaklar Koymuştur. Esas Olan
Da Bu Emir Ve Yasaklara Uymaktır. Bu Prensiplerin Gerek İnsanin Şahsi Hayatına,
Gerekse Cemiyet Hayatına Pek Çok Faydaları Vardır. Dolayısıyla Bunlar, Emir Ve
Yasağa Daha Şuurlu Olarak Riayet Etmemizi Sağlıyor. Dinimizin Yasakladığı
Hususlardan Birisi De, Domuz Etidir. Bu Yasaklamanın, Pek Cok Hikmeti Vardir.
Biz, Burada Sadece Birkaçına İşaret Etmeğe Calışacağız.
Zehirli Maddeler
Domuz Eti Çok Yağlıdır. Yenildiği
Takdirde, Bu Yağ Kana Geçer. Böylece Kan, Yağ Tanecikleriyle Dolmuş Olur.
Kandaki Bu Fazla Miktardaki Yağ; Atar Damarların Sertleşmesine, Tansiyon
Yükselmesine Ve Kalb İnfarktüsüne Sebep Olur. Ayrıca, Domuz Yağ İçerisinde
"Sutoksin" Denilen Zehirli Maddeler Mevcuttur. Vücuda Giren Bu
Zehirli Maddelerin Dışarı Atılması İçin, Lenf Bezlerinin Fazla Çalışmaları İcab
Eder. Bu Durum, Bilhassa Çocuklarda Lenf Düğümlerinin İltihaplanması Ve Şişmesi
Seklinde Kendini Gösterir. Hasta Çocuğun Boğaz Bölgesi Anormal Bir Şekilde
Şişerek, Adeta Domuza Benzer. Bu Sebeple, Bu Hastalığa "Domuz
Hastalığı" (Skrofuloz) Adı Verilir. Hastalığın İlerlemesi Halinde, Bütün
Lenf Bezleri Cerahatlanarak Şişer. Ates Yükselir, Ağrı Başlar Ve Tehlikeli Bir
Durum Ortaya Çıkar.
Fazla Miktarda
Kükürt
Domuz Etinde Bol Miktarda
Bulunan Sümüksü Bağ Dokusu, Kükürt Yönünden Çok Zengindir. Bu Sayede, Vücuda
Fazla Miktarda Kükürt Alınmış Olur. Bu Fazlalık İse Kıkırdak, Kas Ve Sinirlere
Oturarak Eklemlerde İltihaplanma, Kireçlenme Ve Bel Fıtığı Gibi Çeşitli
Hastalıklara Yol Açar. Domuz Eti Devamlı Yenirse, Vücuttaki Sert Kıkırdak
Maddesinin Yerini, Domuzdan Geçen Sümüksü Bağ Dokusu Alır. Bunun Sonucu Olarak,
Kıkırdak Yumuşar; Vücut Ağırlığına Tahammül Edemeyerek Altında Ezilir. Böylece,
Eklemlerde Bozulmalar Meydana Gelir. Domuz Eti Yiyenlerin Elleri Pelteleşir,
Yağ Tabakaları Teşekkül Eder. Mesela Yiyen Kimse Sporcuysa; Yorgun, Tembel Ve
Hareketsiz Olur. Bazı Futbolcular Bu Sebeple Mesleklerinden Olmuşlardır.
Aşırı Büyüme
Domuzda Büyüme Hormonu Da Çok
Fazladır. Doğduğu Zaman Birkaç Yüz Gram Olan Domuz Yavrusu, Altı Ayda Yüz
Kiloya (!) Erişir. Bu Kadar Süratli Gelişme, Büyüme Hormonunun Fazlalığı
Sebebiyledir. Domuz Etiyle Fazla Miktarda Alınan Büyüme Hormonu, Vücutta Doku
Şişliklerine Ve İltihaplanmalara Yol Açar. Burun, Çene, El Ve Ayak Kemiklerinin
Anormal Bir Sekilde Büyümesine Ve Vücudun Yağlanmasına Sebep Olur. Büyüme
Hormonunun En Etkili Yönü, Kanserin Gelişmesine Zemin Hazırlamasıdır. Nitekim
Domuz Kesim İşiyle Uğraşanlar, Erkek Domuzların Belli Bir Yaştan Sonra Kansere
Yakalandıklarını İfade Ederler.
Deri Hastalıkları:
Domuz Etinin İhtiva Ettiği
Histamin Ve İmtidazol Denilen Maddeler, Deride Kaşıntı Hissi Uyandırır. Ekzama,
Dermatit, Nörodermatit Gibi İltihabi Deri Hastalıklarına Zemin Hazırlar. Bu
Maddeler Ayrıca; Kan Çıbanı, Apandisit, Safra Yolları Hastalıkları, Toplar Ve
Damar İltihapları Gibi Hastalıklara Yakalanma İhtimalini Artırır. Bu Sebeple
Doktorlar, Kalb Hastalarına Domuz Eti Yememelerini Tavsiye Ederler.
Bır Hatıra
Alman Hekimi Prof. Dr.
Reckeweg "Domuz Eti Ve İnsan Sağlığı" Adlı Eserinde Bir Hatırasını
Şöyle Anlatır: "Tedavi Maksadıyla Bir Çiftçi Ailesinin Biraz Sapa Yörede
Bulunan Çiftliğine Gitmiştim. Babada Müzmin Antroz (Dejeneratif Eklem
Hastalığı) Ve Kalça Eklemi İltihabı Vardı. Ayrıca Karaciğerinden De Rahatsızdı.
Annenin Bacaklarında Varis Ve Eziyet Verici Kaşıntısı Olan Ekzama Vardı.
Ailenin Kızları İse, Kalp Yetmezliği Ve Romatizmadan Rahatsız İdi. En
Sağlıklıları Görünmesine Rağmen Oğulları Da Anjin Sonrası Kalp Yetmezliğinden
Ve Kan Çıbanından Müşteki İdi. Evin Öbür Kızı İse Müzmin Bronşitten Muzdarip
İdi. Oğullarından Bir Diğeri De, "Domuz Kıllanması" Ve Müzmin Plörite
Yakalanmış Olup, Devamlı Tekrar Eden Fistül İfrazatından Rahatsız İdi."
"Yukarıda Sakinlerinin
Hastalıklarından Uzun Uzadıya Bahsettiğim Çiftlik Evinde Muayene Sırasında
Garip Bir Olaya Şahit Oldum. Ailenin Arasında İri Cüsseli Bir Domuz Hiç
İstifini Bozmadan, Aşağıi Doğru Sarkan Kalın Bir Ağaç Dalına Abanarak Sırtını
Kaşıyordu. Hastalara 'Oradaki Domuzu Görüyor Musunuz? Onun Kaşınmasına Ve
İltihaplara Yol Açan Maddeleri, Etiyle Beraber Siz De Yiyorsunuz. İşte Bu
Maddeler, Sizdeki Hastalıkların Yegane Sebebidir.' Dedim."
"Yukarıda Kendilerinden
Bahsettiğim, Kara Ormanlar Havalisinde Oturan Benzeri Çiftlik Sahiplerinden
Verdiğim Nasihati Dinleyenler, Domuz Eti Yemekten Vazgeçerek Hastalıklarının
Çoğundan Kurtuldular. Şimdi O Çiftliklerin Etrafındaki Otlaklarda İslam
Ülkelerinde Olduğu Gibi Küçük Koyun Sürüleri Yayılıyor."
Domuz Eti Ve Trişin
Domuz Eti İle İnsana Bulaşan
Tehlikeli Hastalıklardan Birisi De Trişin Hastalığıdır. Domuzlar Bu Hastalığı
Trişinli Fare Yemek Veya Trişinli Domuz Eti İle Beslenmekle Alırlar. Fakat
Trişin Domuzlarda Ağır Bir Hastalik Yapmaz. Halbuki İnsanlarda, Çok Tehlikeli
Ve Öldürücü Bir Hastalık Meydana Getirir. Domuz Etiyle Alınan Trişin
Kurtçuklar, Mide Ve Bağırsak Yoluyla Kana Geçer. Böylece De, Bütün Vücuda
Yayılırlar. Trişin Kurtçukları Özellikle Çene, Dil, Boyun, Yutak Ve Göğüs
Bölgelerindeki Kas Dokularına Yerleşirler. Çiğneme, Konuşma Ve Yutma
Adelelerinde Felçler Meydana Getirirler. Yine Kan Damarlarında Tıkanıklığa,
Menenjit Ve Beyin İltihabına Sebep Olurlar. Bazı Ağır Vakalar, Ölümle
Sonuçlanır. Bu Hastalığın En Kötü Tarafıysa, Kesin Bir Tedavi Şeklinin
Olmamasıdır. Trişin Hastalığı, Bilhassa Avrupa Ülkelerinde Yaygındır. Sıkı
Veteriner Kontrolleri Yapılmasına Rağmen, İsveç, İngiltere Ve Polonya'da Trişin
Salgınları Görülmektedir. Yurdumuzdaysa, Yerli Hristiyanların Dışında Trisin
Hastalığı Görülmemiştir.
Gıdalar Ve İnsan
Mizacı
İnsan Ve Hayvanlar, Yedikleri Gıdaların Az-Çok Tesirinde Kalırlar. Mesela Kedi, Köpek, Arslan Gibi Et Yiyen Hayvanların Yırtıcı; Koyun, Keçi, Deve Gibi Ot İle Beslenen Hayvanlarsa Daha Uysal Ve Yumuşak Huylu Oldukları Malumdur. Bu Durumda, İnsanlar İçin De Geçerlidir. Nebati Gıdalarla Beslenenlerin, Genellikle Halim-Selim; Et Ve Et Ürünleriyle Beslenen İnsanların İse Daha Sert Mizaçlı Olduklari Tesbit Edilmistir. Domuz, Dişisini Kıskanmayan Bir Hayvandır. Domuz Eti İle Beslenen İnsanlarda, Kıskanclık Hissinin Zayıfladığı Veya Dumura Ugradığı Gözlenmiştir. Fransiz Filozoflarından Savorin De Beslenmenin Mizac Üzerindeki Bu Tesirine Cok Önem Vererek, "Bana Ne Yediğini Söyle, Senin Ne Olduğunu Haber Vereyim." Demiştir.