Deizm Yanılgıları 3 - Deizme Göre Allah Vardır Kuran Ve Peygamber Yoktur. Peygamberin Olmamasının Getirdiği Dehşet Sonuçlar


Peygamberler Olmasa Allah’ı Nasıl Tanıyacağız?

 

İnsan Aklı İle Bir Yaratıcının Varlığına Ulaşabilse Bile, Bu Yaratıcının Nasıl Bir Yaratıcı Olduğunu Sorusuna Kendi Aklı İle Ulaşamaz. Yani Bu Yaratıcı Bir Tane Mi Birden Fazla Mı? Nasıl Biridir? Bizim Gibi Görüp, Konuşan Bir Yaratıcı Mı? Bizleri Her An Görebiliyor Mu? Bir Şey İstesek Sesimizi Duyabilir Mi? Şuan Nerede? Neden Yaratıyor? Nasıl Yaratıyor? Dünyayı Nasıl Yarattı? Doğdu Mu? Onun Da Ailesi Var Mı? Ondan Önce Veya Sonra Başka İlahlar Var Mıydı? O Da Ölümlü Mü?  Gibi Daha Binlerce Soru İle Karşılaşırız. 

Oysa Allah, Göndermiş Olduğu Peygamberlerine Verdiği Kutsal Kitaplarında Bu Soruların Cevaplarını Vermiş, Ve Peygamberlerini Bu Cevapları İnsanlığa Tebliğ Etmesi İçin Görevlendirmiştir. Allah’ın Tek Olduğu[1], Eğer Birden Fazla İlah Olsaydı Kainatta Her Şeyin Alt Üst Olacağı[2], Allah’ın Hayat Sahibi Olduğu Ve Kainattaki Her Şeyin O’nun İdaresinde Olduğu, Uyku Ve Yorgunluk Gibi İnsana Has Hallerden Münezzeh Olduğu, Göklerdeki Ve Yerlerdeki Her Şeyin O’nun Kontrolünde Olduğu Ve O’ndan Hiç Bir Şeyin Gizlenemeyeceği[3], Mükafatın Da, Cezanın Da Sadece O’nun Kontrolünde Olduğu, Yarattıklarının Tüm Yaptıklarından Haberdar Olduğu[4], İnsana Şah Damarından Daha Yakın[5] Olduğu Halde Doğrudan Bir Mekan İle Sınırlandırılamayan, Her An Tüm Yarattıklarını Gözetleyen[6], Her Şeyi Gören Ve İşiten Olduğu[7], Yemekten – İçmekten Münezzeh[8], Hiç Bir Şeye Muhtaç Olmayan[9], İnsanları Sadece Kendisini Tanıyıp Kulluk Etmeleri İçin Yaratan[10] Bir Yaratıcıdır. 

Allah’tan Önce Başka Bir Yaratıcı Yoktu Ve Sonrasında Da Olmayacaktır[11]. Allah Her An Bir Yaratma Halinde Olup[12], İnsanı Bir Su Damlasından Aşama Aşama Yaratıp Şekil Veren[13], Benzersiz Yaratan[14], Yarattıklarını Çiftler Halinde Yaratan[15], Hayvanları Da İnsanların Emrine Boyun Eğecek Şekilde[16] Yaratandır.

Burada Sadece Birkaç Ayet İle Kur’an’ın Allah’ı Tanıtma Sadedince Verdiği Birkaç Ayeti Aldık. Bu Ve Daha Yüzlerce Ayet Bize İlahımızı Sıfatları İle Tanıtır, Bizden İstediklerini Anlatır. Şimdi Eğer Bu Ayetler Olmasa Bizler Allah’ın Varlığı İle İlgili Kafamızdaki Yüzlerce Soruya Nasıl Cevap Bulacaktık? Yoksa Sadece Bir Allah Var Deyip, O’nu Düşünmeden, Tanımadan Bir Bitki Veya Hayvan Gibi Hayatımıza Devam Mı Edecektik? Edebilecek miydik ? Bunca Soruyu Ve Daha Fazlasını Günbe Gün Artan Sorular Yumağında Halimiz Ne Olacaktı ?

İnsanın Hayvana Oranla Akıl Gibi Bir Donanıma Sahip Olması, Duyu Organlarının Hayvandan Kat Kat Daha Fazla Gelişmiş Olması, Sizce Hayvanın Yaptıklarını Yapmaktan Öte Şeyler Yapmasını Gerektirmiyor Mu?

Bu Konuyu Tamamlamadan Şunu Da Bu Arada İfade Etmiş Olalım Ki, Deistlerin Bu Konuda Çaresizliklerinden Olsa Gerek Tarif Ettikleri İlah Tanımı, Aslında Kutsal Kitaplardaki İlah Tanımı İle Örtüşüyor. Bu Da Aslında, Kendi Akıllarının Bu Konuda Ne Kadar Aciz Olduğunun Bir Göstergesi.

 

Peygamberler Olmasa Allah’ı Nasıl Sevecek, Kendimizi Ona Nasıl Sevdireceğiz? 


Her Yönden Cömert, Kabiliyetli, Size İkramlarda Ve İyiliklerde Bulunan Bir Dostunuz Olsaydı, Onun Dostluğunu Kaybetmek İster Miydiniz? Ya Da Soruyu Şöyle Sorayım: O Dostluğu Kaybetmemek İçin Neler Yapardınız?  Bizi Yoklukta Bırakmayıp Varlık Alemine Çıkaran; Taş, Bitki Veya Hayvan Yapmayıp İnsan Olma Şerefine Ulaştıran Ve Tüm Varlıkları Hizmetimize Koşturup Bizi Nimetleri İle Çevreleyen Yaratıcımız Sizce Bizi Sevmiyor Olabilir Mi? Peki Bizi Bunca Nimeti İle Donatan Bir Yaratıcıya Nasıl Teşekkür Edecek, Sevgisini Kazanmak İçin Neler Yapacağız? Allah’ın Bizim Teşekkürümüze Veya Sevmemize Tabi Ki İhtiyacı Yok. Ama Bizim O’nun Sevgisine İhtiyacımız Var. 

Bu Soruların Cevabını Da Yine Peygamberler Ve Kitapları Vasıtasıyla Öğrenebiliriz. Verilen Nimetlerin Devamı Ve Artması İçin; Nimete, Şükür Edilmesi Gerektiği Şükrün En Güzel Şekilde Nasıl Yapılacağı Gibi Soruların Cevaplarını Eğer Peygamberler Bize Bildirmeseydi İnsanlar Adedince Farklı Tarzlarda İbadetler Ortaya Çıkmaz Mıydı? İlahi Bir Dayanaktan Uzak Olan Hindlilerin, Korktukları Veya Kendilerine Faydası Dokunan Tüm Nimetlerin Karşısında Eğilip İbadet Etmeleri İle Ortaya Çıkan Yüzlerce Uydurma Din Buna Verilecek En Güzel Örnek Değil Mi?

 

Peygamberler Olmasa, Allah’a Nasıl İtaat Edecek, İstediklerini Nereden Öğrenecek Ve Nasıl Uygulayacağız?

 

Kainatta Sınırsız Bir İtaat Hüküm Sürmektedir. Güneş Gibi Yıldızlar Kendi Etraflarında Dönme Vazifesini Ve Etrafındaki Gezegenleri Çekme Vazifesini Hakkıyla Devam Ettirirken, Diğer Taraftan Gezegenler De Hem Kendi Etraflarında Hem De Güneş Etrafında Dönme Vazifelerini Aksatmadan Yerine Getirmektedirler. Etlerinden Sütlerinden İstifade Ettiğimiz Hayvanlar, Kendilerini Sağan İnsanlardan Kat Kat Büyük Ve Güçlü Olmalarına Rağmen, İtaat İle Vazifelerini Yapmakta Ve İsyan Etmemektedirler. Arılar, Ballarını Yiyen İnsanlara Boyun Eğmekte, Onlara Savaş Açmamaktadır.

Bulutlardan Rüzgarlara, Bitkilerden Hayvanlara Tüm Kainatta Bu Şekilde Umumi Bir İtaat Kanunu Hüküm Sürmektedir. Peki İnsanın Bu İtaatlardan Bir Ders Çıkarıp Kendisinin De Bir İtaat İle Vazifeli Olduğunu Anlaması Gerekmiyor Mu? Yoksa İnsan, Her İstediğini Yaptıran Ama Sıra Kendi Yapması Gerekenlere Geldiğinde İsyan Eden Şımarık Bir Çocuk Gibi Mi Davranmalıdır?

İşte Deistler, Kainattaki Bu İtaati Kabul Edip Yaratıcıya Vermekte, Ama Bunun İnsana Bakan Yönünü Kabul Etmemektedirler. Deizm Aslında Bir Kulluktan Kaçış Dinidir. Haramların Ve İbadetlerin Nefislerine Ağır Geldiği İnsanların Bu Vazifelerinden Kaçarak Nefse İtaat Etmesi, Fakat Kendini Avutmak İçin De Allah’a İnanıyorum Demesinden Başka Bir Şey Değildir.

Bir Evlilikte, Eşler Birbirlerine Sevdiğini Söylese Fakat Sevgisini Hiç Göstermese, Eş Olarak Vazifelerini Yerine Getirmese, Dahası Gözü Başkalarında Olsa Ama Ben Eşimi Seviyorum Dese Buna Ne Kadar İnanırsınız? Aynen Bunun Gibi Allah’a İnanıyorum Diyen İnsan, İnanmanın Göstergesi Olan İtaati Terk Etse, Sevmenin Göstergesi Olan Şükrü Yapmasa, Allah’ın Kainattaki Fiillerini De Sebeplere Vererek İnkar Etse Misaldeki Koca Gibi Dediklerinin Ve İnancının Bir Hakikati Olur Mu? 

İnananlar, Allah’a İtaati Peygamberlerden Öğrenmektedir. Peygamberler, En Evvel Kendileri Allah’ın Emirlerini Yerine Getirerek İbadet Etmekte, Daha Sonra Diğer İnsanlara Da Örnek Olarak Bu Emirleri Tebliğ Etmektedirler.

Peygamberler Olmasa, Allah’ın Neleri Emredip, Neleri  Yasakladığını Nasıl Bileceğiz?

 

Dünyada; Doğrular Yanlışlarla, Faydalılar Zararlılarla, İyiler Kötülerle, Hayırlar Şerlerle Beraber Yaratılmıştır. Bu Durum İnsanda Bir İmtihan Sebebi Kılınmış, Doğruyu, Faydalıyı, İyiyi Ve Hayırlı Olanı Tercih Etmenin Mükafatı, Zıtlarını Tercih Etmenin İse Cezası Olacağı Peygamberler Ve Kitaplar Aracılığı İle İnsanlara Öğretilmiştir. Sorumuz Şu: İnsan Eğer Bir İlahi Elçiye Veya Mesaja Tabi Olmazsa Nelerin Doğru, Faydalı, İyi Veya Hayır Olduğunu, Nelerin De Yanlış, Zararlı, Kötü Ve Şer Olduğunu Nasıl Öğrenecekti? Sakın Deneme Yanılma Veya Bilimin Yol Göstermesi İle Demeyin, Çünkü Bilim Çoğu Şeyi Zamanla Tespit Edip İnsanlığa Olan Fayda Veya Zararını Açıklarken Dinler Bunu Asırlar Öncesinden Kutsal Kitaplarda İnsanlığı Hediye Etmişlerdi. 

[1] Kur’an, İhlas Suresi, 112:1.  [2] Kur’an, Enbiya Suresi, 21:22. [3] Kur’an, Âl-İ İmran Suresi, 3:5. [4] Kur’an, Bakara Suresi, 2:255. [5] Kur’an, Kaf Suresi, 50:16. [6] Kur’an, Fecr Suresi, 89:14. [7] Kur’an, Lokman, 31:28.[8] Kur’an, Zariyat Suresi, 51:57.[9] Kur’an, İhlas, 112:2. [10] Kur’an, Zariyat Suresi, 51:56. [11] Kur’an, İhlas Suresi, 112:3.  [12] Kur’an, Rahman Suresi, 55:29.  [13] Kur’an, Yasin Suresi, 36:77. [14] Kur’an, Bakara Suresi, 2:117. [15] Kur’an, Zariyat Suresi, 51:49. [16] Kur’an, Yasin Suresi, 36:72. [17] Kur’an, İbrahim Suresi, 14:7.