Deizm Yanılgıları

 

Deizm 3 Bölüm : Deistlere Göre Bu Muazzam Kainat Ve Alem Neden Yaratıldı ?


Şimdi Deist Olan Kişiye Soruyoruz:

- İnandığın Yaratıcı -Ki Biz Ona Allah Diyoruz- Şu Âlemi Niçin Yaratmıştır? Yani Şu Nakış Nakış Süslenmiş Kuşlar, Kelebekler, Çiçekler, Ağaçlar Ve Diğer Bütün Varlıklar Niçin Yaratılmıştır?.. Sakın, "Öylesine Yaratmış, Bir Gayesi Yok." Deme. Zira Bu Alemin Yaratıcısı Hikmet Sahibidir.

Baksana, Şu Dünyada Her Şeyin Bir Vazifesi Var. Her Şeye Faydalar Takılmış. Boş Ve Abes Hiçbir Şey Yok. Bu Da İspat Eder Ki, Yaratıcımız Hikmet Sahibi Bir Yaratıcı. Hâl Böyleyken Sen Nasıl Olur Da "Şu Âlemin Yaratılmasının Hiçbir Gayesi Yoktur; Boşuna Yaratılmış." Diyorsun.

Madem Sen Yaratılışın Gayesini Bilmiyorsun, O Hâlde Biz Sana Öğretelim; Bu Gaye Şudur: Her Kemal Ve Güzellik Sahibi, Kendi Kemalini Ve Güzelliğini Göstermek İster. Bu Sırdan Dolayı, Allah Da Kendi Kemalini Ve Güzelliğini Göstermek İçin Bu Âlemi Yarattı. İşte Varlıkların Renk Renk Boyanması; Farklı Şekillerde Ve Suretlerde Yaratılması, Hikmetle Donatılması, Hep Bu Sırdandır: Yaratıcımız Kendisini Tanıttırmak Ve Bildirmek İstiyor.

Madem Yaratıcımız Kendisini Tanıttırmak Ve Bildirmek İstiyor, O Hâlde Peygamberler Ve Kitaplar Göndermeli. Aksi Takdirde Bizler Onu Tanıyamayız. Mesela Bak, Yaratıcıya "Allah" Dedik. Onun İsminin “Allah” Olduğunu Bize Peygamberler Öğretti. Bir Düşünsene, Peygamberler Olmasaydı, Yaratıcımızın Adını Bile Bilemezdik.

- Bilinmek İçin Şu Âlemi Yaratan Ve Bu Sebeple Her Varlığı Nakış Nakış Süsleyen Zatın, İsmini Bile Bildirmediğini Nasıl Kabul Edersin?

- Kendini Bildirmek İçin Bu Kadar Masraf Yapan Zat, Nasıl Olur Da Bilinmenin En Kısa Yolu Olan Peygamberleri Göndermez Ve Kitapları İndirmez?

Eğer Allah Sadece Kendi Varlığını Bilmemizi İsteseydi, Âlemi Ve Eşyayı Bu Kadar Süslemezdi. Zira Bir Çiçekle De Yaratıcının Varlığını Biliriz. Ama Allah Bir Çiçekle Yetinmemiş, Âdeta Yeryüzünü Bir Sofra, Baharı Bu Sofraya Bir Gül Destesi Yapmış. Demek Sadece Varlığının Bilinmesini İstemiyor; İsim Ve Sıfatlarıyla Tanınmak İstiyor. Bu Da Ancak Peygamberlerin Gönderilmesiyle, Yani Allah'ın Kendisini Bizzat Elçileri Vasıtasıyla Tanıtmasıyla Mümkündür.

Eğer Elçileri Olmazsa Onu Tanıyamaz, Hatta Yanlış Tanırız. Mesela Sana Sorsak, “İnandığın Yaratıcı Uyur Mu? Yer Mi? İçer Mi? Eşi Ve Çocukları Var Mı?...” Bu Ve Benzeri Sorulara "Hayır." Diyebilmek İçin, Vahye Mazhar Peygamberlere Ve Allah'ın Kendisini Tanıttığı Kitaplara Muhtaç Değil Misin? Sönük Aklınla Bu Sorulara Nasıl Cevap Vereceksin?

Sözün Özü: Allah Teâlâ Bu Âlemi Kendisini Bilmemiz İçin Yaratmış Ve Varlıkları Nakış Nakış Süsleyerek, Onlarda Tecelli Eden İsim Ve Sıfatları Düşünmemizi İstemiştir. Bunun Yerine Gelmesi İçin De Mutlaka Peygamberler Gönderilmeli Ve Kitaplar Nazil Olmalıdır.  Çünkü İnsanın Aklı Bir Yaratıcıyı Bulsa Da O'nun İsim Ve Sıfatlarını Hakkıyla Keşfedemez. Hatta Çoğu Kez Hata Yapar. Ateşe Tapan, İneğe Tapan, Yıldızlara Ve Diğer Eşyaya Tapan İnsanlar, Bu Sözümüzün Şahididir.

Bir Peygamber Gelmezse Kişi Böyle Şaşırmakta, İneği Kendi Rabbi Zannetmektedir. Elbette Bu Âlemi Yaratan Zat, Bu Hataya Düşmemize Müsaade Etmeyecek Ve Kendisini Bizlere Hakkıyla Tanıtacak Peygamberleri Gönderecektir Ve Göndermiştir. Bunun İnkârı, Gündüzün Ortasında Güneşi İnkâr Etmek Kadar İmkânsızdır.

Deizm 4 Bölüm ; Yaratıcı Bir Hikmet Sahibi midir?


Şimdi Deist Olan Kişiye Soruyoruz:

- Senin İnandığın Yaratıcı Hikmet Sahibi Midir? Yoksa İşlerini Sadece Oyun Ve Eğlence Olsun Diye Mi Yapar? Herhalde Bu Âlemi Bu Kadar Güzel Yaratan Ve Her Eşyaya Onlarca Fayda Takan Zat Hikmet Sahibidir. Zira Böyle Hikmetle Yaratmayı, Ancak Hakîm Olan Yani Hikmet Sahibi Bir Zat Yapabilir.

Baksana, Şu Dünyada Her Şeyin Bir Vazifesi Var. Her Şeye Menfaatler Takılmış. Hiçbir Şey İsraf Edilmiyor. Boş Ve Abes Hiçbir Şey Yok. Bu Da İspat Eder Ki, Yaratıcımız Hikmet Sahibi. Herhalde Sen De Yaratıcımızın Hikmet Sahibi Olduğunu Kabul Ediyorsundur. Zaten Bunu İnkâr Etsen, Bütün Varlıklar Karşına Dikilir Ve Kendilerindeki Hikmetleri Gösterip Seni Yalanlar.

Şimdi De Biraz Senin Üzerinde Düşünelim: Bak, Sana Öyle Bir Göz Verilmiş Ki, Güzelliğin Bütün Mertebelerini Fark Eder. Hâlbuki Bazı Hayvanlara Verilen Göz, Şu Âlemi Siyah Beyaz Görüyor. Yine Sana Öyle Bir Dil Verilmiş Ki, Bütün Yiyeceklerin Lezzetini Ölçer Ve Anlar. Hâlbuki Hayvanlara Verilen Dil, Sadece Birkaç Tadı Fark Eder. Ve Yine Sana Öyle Bir Akıl Verilmiş Ki, Âdeta Bir Anahtar Olup Her Kilidi Açar. Göz, Dil Ve Akıl Gibi, Sana Öyle Duygular Ve Cihazlar Verilmiş Ki, Bunların Hiçbiri Hayvanlara Verilmemiştir.

Bütün Bunları Sana Şu Soruyu Sormak İçin Anlattık: Yaratıcımız Hikmet Sahibi Olduğuna Göre, Elbette İsraf Etmez, Boş Ve Abes İş Yapmaz.

- Peki, Hikmet Sahibi Yaratıcımız, Bize Niçin Bu Kadar Masraf Yapmış Ve Bu Kadar Kıymetli Cihazlar Vermiş?

- Yani Niçin Bize, Hayvanlarınki Gibi Siyah Beyaz Gören Bir Göz Vermemiş?

- Ya Da Niçin Hayvanların Dili Gibi, Birkaç Lezzeti Fark Eden Bir Dil Takmamış?

- Ya Da En İnce Sanatları Anlayan Aklı Bize Niçin Vermiş?

- Her Şeyi Kuşatan Bir Muhabbeti Kalbimize Niçin Koymuş?

- Bunların Sebebi Nedir?

Sakın, "Öylesine Yapmış, Bir Gayesi Yok." Deme. Zira En Başta, Bu Âlemin Yaratıcısının Hikmet Sahibi Olduğunda Anlaşmıştık. Şimdiyse Diyorsun Ki, "Bu Hikmet Sahibi Yaratıcı, Bu Kıymetli Cihazları Bize Öylesine Takmış; İsraf Etmiş, Hiçbir Gayesi Yok!.." Eğer Gayesiz Ve Öylesine Yaratmışsa, Hikmet Sahibi Değildir. Yok, Hikmet Sahibiyse, Öylesine Yaratmamıştır Ve Bir Gayesi Vardır.

Şunu İyi Bil Ki: Seni Böyle Antika Bir Sanat Gibi Yaratan Ve Paha Biçilemeyen Organları Ve Duyguları Sana Takan Zat, Elbette Bunu Bir Gaye İçin Yapmıştır. Bu Gayeleri Akıl Tek Başına Keşfedemez. Bu Gayeleri Bize Ancak Vahye Mazhar Peygamberler Öğretebilir.

Peygamberleri Kabul Etmemek, Bütün Bu Donanımların Ve Duyguların Bize Boşuna Takıldığını Ve Yaratıcımızın İsraf Ettiğini Kabul Etmek Demektir. Bu Da Yaratıcının Hikmetsiz Olduğu Sonucuna Ulaştırır. Bu İse Bütün Varlıkların Şehadetiyle Yanlıştır. Madem Yanlıştır, Öyleyse Elbette Peygamberler Gönderilmiş, Kitaplar İndirilmiş Ve Bütün Bu Gayeler Bizlere Öğretilmiştir. İman Ettik Ve Tasdik Ettik.